Search
Close this search box.
اینفوگرافیک

اینفوگرافیک چیست؟ با انواع اینفوگرافی ها آشنا شوید

۳/۵ - (۶ امتیاز)

اینفوگرافیک یا گرافیک اطلاع رسان، تکنیکی است که با ترکیب گرافیک (graphics) و اطلاعات (information) به ارائه اطلاعات به صورت دیداری می‌پردازد. هدف یا کاربرد اینفوگرافیک این است که اطلاعات را در کوتاه‌ترین زمان و با روشی موثر به مخاطب انتقال بدهد. این هدف با استفاده از انواع المان‌های گرافیکی مانند آیکون‌ها، تصاویر، نمودار و تلفیق آن‌ها با اطلاعات (آمار، اطلاعات جغرافیایی، …) امکان پذیر می‌شود.

در این مقاله از آکادمی اینفوگرام به معرفی اینفوگرافیک و انواع آن می‌پردازیم.

فهرست مطالب

فهرست مطالب

چرا از اینفوگرافیک استفاده می‌کنیم؟

راه‌های مختلفی برای انتقال اطلاعات و داده وجود دارد. با این وجود چرا باید از اینفوگرافی (گرافیک اطلاع رسان – اطلاع نگاشت) استفاده کنیم؟ برای پاسخ به این سوال، به این فکر کنید که چه زمانی مقدار بیشتر اطلاعات را به خاطر سپرده‌اید؟ زمانی که اطلاعات را به صورت متن‌های طولانی و بدون تصویر خوانده‌اید یا هنگامی که آن‌‌ها را به صورت پوستر یا روزنامه دیواری مشاهده کرده‌اید؟

۹۰٪ اطلاعاتی که مغز ما دریافت می‌کند اطلاعات دیداری (بصری) است. به همین دلیل است که تصاویر را خیلی بهتر از نوشته‌ها به یاد می‌آوریم. همین موضوع است که استفاده از اینفوگرافی را جذاب می‌کند. اینفوگرافیک ها راهی هستند برای این که مطمئن باشید مخاطبتان اطلاعات را به یاد خواهد سپرد.

علاوه بر این، اینفوگرافی ها به دلیل استفاده از المان‌های بصری، جذاب هستند و افراد با دیدن آن‌ها از دور ناخودآگاه برای مطالعه بیشتر اینفوگرافیک وسوسه می‌شوند.

تاریخچه اینفوگرافیک

تاریخ بصری‌سازی داده‌ها بسیار قدیمی است و به ابتدای تاریخ بشر برمی‌گردد. نقاشی‌های انسان‌های غارنشین بر دیواره غارها و هیروگلیف‌های مصری با قدمتی در حدود ۳۰۰۰۰ سال، از اولین نمونه‌های اینفوگرافیک شناخته‌شده در جهان محسوب می‌شوند. نمونه آشنای دیگری از اینفوگرافیک، نقشه‌های جغرافیایی هستند که قدمتی ۸۰۰۰ ساله دارند.

اینفوگرافیک

با این حال تا قرن ۱۹ میلادی، بصری‌سازی داده‌هایی به غیر از داده‌های جغرافیایی بسیار محدود بود. یک دلیل مهم این اتفاق، به محدود بودن میزان اطلاعات قابل نمایش برمی‌گشت. از قرن ۱۹ کشورها به انتشار اطلاعات مختلفی درباره اقتصاد، آب و هوا، جمعیت و … روی آوردند.

تاریخچه اینفوگرافیک

در این میان ویلیام پلیفایر، مخترع و اقتصاددان اسکاتلندی، کسی بود که نقشی کلیدی در بصری‌سازی اطلاعات ایفا کرد. پلیفایر اطلاعی از سیستم اعصاب انسان و روانشناسی نداشت، با این حال حدس می‌زد که استفاده از تصاویر برای انتقال اطلاعات می‌تواند بسیار مناسب‌تر باشد. یکی از اینفوگرافیک‌های معروف او مربوط به اینفوگرافیکی از رابطه اقتصادی انگلستان با دانمارک و نروژ است.

از آن پس بصری‌سازی داده‌ها و طراحی اینفوگرافیک با جدیت بیشتری دنبال شد. سایر کشورهای اروپایی و سپس آمریکا شروع به ساخت و انتشار انواع اینفوگرافی ‌ها با موضوع‌هایی همچون اطلاعات نظامی، اطلاعات شیوع بیماری‌ها و … کردند.

اختراع کامپیوتر و سپس اینترنت در نیمه دوم قرن ۲۰ انقلابی بنیادی در بصری‌سازی داده‌ها به پا کرد. حالا افراد می‌توانستند به راحتی اطلاعات را به صورت دیداری نمایش دهند و در زمانی بسیار کوتاه آن را در اختیار تمام انسان‌های کره زمین بگذارند.

انواع اینفوگرافیک

یکی از گام‌های کلیدی در طراحی اینفوگرافیک پویا، تأثیرگذار و قابل اشتراک‌گذاری این است که بتوانیم اطلاعات آن را به یکی از روش‌های زیر جدا کنید:

  • وقایع‌نگاری (ترتیب زمانی)
  • الفبایی
  • جغرافیایی (نقشه‌ای)
  • طبقه‌بندی شده
  • سلسله‌مراتبی

فرمت تصویری که برای طراحی انتخاب می‌کنید به نوع دسته‌بندی اطلاعات بستگی دارد. برای این که بدانید کدام نوع اینفوگرافیک برای داده‌های شما مناسب است، فهرست زیر را ببینید:

نمودارهای تلفیقی

همانطور که از اسمش مشخص است از تلفیق نمودارها و گراف‌های مختلف ساخته می‌شود. به عنوان مثال، این اینفوگرافیک از انواع نمودارها از میله‌ای گرفته تا دایره‌ای، نقشه‌ها و آیکون‌های مقایسه‌ای استفاده می‌کند. این ترکیب زمانی مناسب است که شما بخواهید تعداد زیادی داده، آمار و فکت را به مخاطبتان ارائه کنید.

اینفوگرافیک نمودارهای تلفیقی

اینفوگرافیک اطلاع‌رسان/ لیست

اینفوگرافیک اطلاع رسان

این نوع اینفوگرافیک بیشتر از متن تشکیل شده و در طراحی آن چندان از گراف، نمودار یا سایر المان‌های تصویری استفاده نمی‌شود؛ بلکه توجه مخاطب با استفاده از رنگ متن و زمینه‌های جذاب به اطلاعات چلب می‌گردد.

بیشتر بخوانید:

معرفی نرم افزار ساخت اینفوموشن

تایم لاین

اینفوگرافیک تایملاینی

هر زمان که بخواهید داستان یا هر اتفاقی را تعریف کنید که طی گذر زمان اتفاق افتاده و حالت وقایع‌‌نگاری (کرونولوژی) دارد، اینفوگرافیک تایملاینی بهترین گزینه برای کار شما محسوب می‌شود. تایملاین‌ها را می‌توانید تقریبا برای همه چیز از تعریف داستان یک برند گرفته تا زندگی یک شخص یا محصول به کار ببرید. این قالب زمانی بیشترین تاثیر را خواهد داشت که نقاط مهم زمانی را به همراه آیکون و طالاعات مرتبط روی آن مشخص کنید.

اینفوگرافیک چرا چگونه

اینفوگرافیک چرا چگونه

این اینفوگرافیک مراحل مختلف ساخت/تولید/شکل‌گیری/ … یک کالا را نشان می‌دهد. این قالب برای نشان دادن فرایند انجام کاری که در چند مرحله انجام می‌شود یا تولید چیزی که چند قسمت مختلف دارد مناسب است.

بیشتر بخوانید:

سایز استوری اینستاگرام

فلوچارت ها

اینفوگرافیک فلوچارتی

به این نوع قالب، قالب درختی هم گفته می‌شود. برای زمانی کاربرد دارد که بخواهید فلوچارتی شامل دستورات و تصمیم‌ها و نتایج هرکدام را در یک نگاه به مخاطب نشان بدهید.

اینفوگرافیک مقایسه‌ای

اینفوگرافیک مقایسه ای

یکی از کاربردهای اینفوگرافیک نشان دادن مقایسه میان دو فرد، اندیشه، کالا و غیره است. اینفوگرافیک مقایسه‌ای نیز به همین منظور طراحی می‌شود. این نوع اینفوگرافیک با استفاده از تضاد رنگ، فونت، و … می‌تواند تفاوت‌ها، شباهت‌ها، مزایا و معایب را به خوبی به مخاطب نشان بدهد.

اینفوگرافیک نقشه‌ای (موقعیتی)

اینفوگرافیک نقشه ای

یکی از بهترین راه‌ها برای مقایسه ترندها و آمار در چند منطقه/شهر/کشور مختلف استفاده از این قالب است. این نوع اینفوگرافیک معمولا به صورت نقشه‌ای از کشور/منطقه طراحی می‌شود و آمار مربوط به هر منطقه با کد رنگی که راهنمای آن در کنار نقشه قرار دارد مشخص می‌شود و برای مقایسه آمار جهانی و کشوری که دانستن آن‌ها برای عموم مهم است (مانند میزان درآمد، میزان آلودگی هوا، …) مناسب است.

عکس-گرافیک

عکس - گرافیک

اینفوگرافیک برپایه عکس یا عکس-گرافیک تلفیقی از عکس‌ها و المان‌های گرافیکی مانند نمودارهای خطی، آیکون‌ها یا متن است. در عکس-گرافیک، معمولا زمینه از یک عکس باکیفیت تشکیل می‌شود و سایر المان‌ها روی عکس قرار می‌گیرند. به دلیل این که عکس-گرافیک قالب‌های مختلف محتوای دیداری را با هم تلفیق می‌کند، یکی از جذاب‌ترین و چشم‌نوازترین انواع اینفوگرافیک برای مخاطب محسوب می‌شود.

اینفوگرافیک سلسله مراتبی

اینفوگرافیک سلسله مراتبی

این نوع اینفوگرافیک (که آن را می‌توان یک چارت تکی هم به حساب آورد) اطلاعات را براساس سطح آن‌ها دسته‌بندی می‌کند و نمایش می‌دهد. این سطح می‌تواند سطح اهمیت اطلاعات، سطح دشواری/آسانی، سطح سنی و … باشد. یک راه معمول برای طراحی اینفوگرافیک سلسله مراتبی استفاده از شکل هرم است. قالب سلسلسه مراتبی برای مقایسه سطوح و مراحل مختلف و نشان دادن رابطه میان آن‌ها کاربرد دارد.

بیشتر بخوانید:

سایز پست اینستاگرام

نمودار تکی

اینفوگرافیک نمودار تکی

همانطور که از اسم آن مشخص است، این نوع اینفوگرافیک از تنها یک نمودار به عنوان نقطه کانونی برای نمایش دیداری اطلاعات استفاده می‌کند. برخلاف نمودارهای تلفیقی، نمودار تکی برای استفاده کردن در شبکه‌های اجتماعی جذاب‌تر و مناسب‌تر است.

اینفوگرافیک اعداد تصویری

با چرخ کوتاهی در اینترنت به نمونه‌های زیادی از اعداد تصویری برخورد می‌کنید. تعداد زیاد اعداد و ارقام با فونت‌های بزرگ و چشمگیر در کنار آیکون‌ها از ویژگی‌های آن است. این نوع اینفوگرافیک برای جلب توجه مخاطب به داده‌هایی که به شکل عدد و رقم هستند مناسب است.

اینفوگرافیک اعداد تصویری

اینفوگرافیک آناتومیک (تشریحی)

اینفوگرافیک تشریحی

این نوع اینفوگرافیک به تشریح بخش‌های مختلف یک موضوع می‌پردازد. این قالب به شما امکان می‌دهد که به جای درست کردن یک لیست از ویژگی‌ها، هر بخش را در جای خودش بررسی کنید. قالب تشریحی از یک نمای کلی از موضوع مورد نظر (بدن انسان، بخش‌های یک سایت، نقشه یک ساختمان، …) تشکیل شده است و هر بخش اطلاعات مربوط به خودش را نمایش می‌دهد.

رزومه تصویری

امروزه بسیاری از افراد جویای کار رزومه متنی خود را به رزومه تصویری و اینفوگرافیکی تغییر داده‌اند. این رزومه می‌تواند نلفیقی از انواع مختلفی که گفته شد باشد. از تایملاین، نمودار، اعداد تصویری و … استفاده کند.

اینفوگرافیک رزومه تصویری

۸ مولفه مهم برای طراحی اینفوگرافیک

۱- تعادل متن و تصویر

اینفوگرافیک - اینفوگرافیک چیست

اساس یک اینفوگرافیک کیفیت تصویری آن است. اینفوگرافیک قرار نیست مقاله‌ای باشد که درون یک تصویر قرار می‌گیرد. هنگام طراحی اینفوگرافیک باید به محتوا نگاه کنید و ببینید کدام قسمت آن را می‌توان به تصویر تبدیل کرد و کدام قسمت‌ها بدون لطمه زدن به اصل موضوع می‌توانند حذف شوند. پیش از شروع طراحی در نظر داشته باشید که از کدام تصاویر و آیکون‌ها قرار است در کدام قسمت اینفوگرافی استفاده می‌کنید. اگر بخشی از متن وجود دارد که نمی‌توانید آن را با تصویر یا آیکون نمایش بدهید، آن را بولد (پررنگ) کنید یا رنگ دیگری برایش به کار ببرید.

۲- فونت ها و تایپوگرافی

اینفوگرافیک - اینفوگرافیک چیست

فونت ها و تایپوگرافی بخش مهمی از طراحی اینفوگرافیک هستند. آن‌ها هم به متن و هم به محتوای تصویری روح می‌دهند. قواعد استفاده از فونت ساده است: بیش از ۲ یا ۳ فونت را برای طراحی به کار نبرید. بهترین کار این است که از ۲ فونت با مدل بولد استفاده کنید تا بیشترین تاثیر دیداری را ایجاد کرده باشید. حواستان باشد که رنگ متن با زمینه و سایر المان‌های تصویری مانند آیکون‌ها و تصویرسازی‌ها در تعادل باشد.

۳- حاشیه ها

اینفوگرافیک - اینفوگرافیک چیست

حاشیه‌ها نقش مهمی در طراحی اینفوگرافی بازی می‌کنند. حاشیه عبارت است از فضای خالی اطراف محتوا که قابی نامرئی در اینفوگرافیک ایجاد می‌کند. حاشیه‌ها در کنار فاصله‌ها ساختار و چینش محتوا در اینفوگرافیک شما را مشخص می‌کنند. هنگام ایجاد حاشیه دقت کنید که حاشیه‌های روبه‌روی هم اندازه یکسانی داشته باشند. مثلا حاشیه‌های چپ و راست باید باهم و حاشیه‌های بالا و پایین هم باهم برابر باشند.

۴- فاصله ها

اینفوگرافیک - اینفوگرافیک چیست

فاصله نیز مانند حاشیه نقش مهمی در طراحی دارد. فاصله، عامل مهمی در اصول نظریه گشتالت محسوب می‌شود. نظریه گشتالت مجموعه‌ای از اصول طراحی است که تاثیر عوامل مختلف بر طراحی را نشان می‌دهد. فاصله‌هایی که در قسمت‌های مختلف اینفوگرافیک به کار می برید باید متناسب با هم باشند. به عنوان مثال فاصله بین تمام تیترها و زیرتیترها باید یکی باشد. این تناسب را برای تمام المان‌هایی که در طراحی تکرار می‌شوند مانند آیکون‌ها، متن و تصاویر به کار ببرید.

۵- رنگ

اینفوگرافیک - اینفوگرافیک چیست

استفاده از رنگ‌های متناسب می‌تواند بلافاصله مخاطبان را به اینفوگرافیک شما جلب کند. عکس این موضوع هم صادق است: رنگ‌های نامتناسب و نازیبا باعث می‌شود اینفوگرافیک شما زننده به نظر برسد و مردم به آن جلب نشوند. اگر اینفوگرافیک را در فضای مجازی و شبکه‌های اجتماعی نشر می‌دهید سعی کنید رنگ‌های آن را براساس رنگ برندتان انتخاب کنید تا مخاطبان راحت‌تر شما را بشناسند. از رنگ‌های جورجوار (بیش از سه رنگ) و ترکیب رنگ‌های تازه اسنفاده نکنید. از روانشناسی شکل و رنگ در طراحی غافل نشوید.

۶- سلسله مراتب دیداری

اینفوگرافیک - اینفوگرافیک چیست

بعضی از قسمت‌های اینفوگرافیک نسبت به سایر قسمت‌ها اهمیت بیشتری دارند و این اهمیت باید در طراحی اینفوگرافیک به مخاطب نشان داده‌ شوند. عنوان اینفوگرافیک مهم‌ترین قسمت آن است و به همین دلیل بزرگ‌ترین فونت برای آن در نظر گرفته می‌شود. اگر بعد از عنوان اینفوگرافیک می‌خواهید یک هدر یا زیرتیتر قرار بدهید باید برای آن یک فونت کوچک‌تر و متوسط قرار بدهید. اگر از زیرتیترها و آیکون‌ها استفاده می‌کنید حواستان باشد که اندازه آن‌ها از متن اصلی بزرگ‌تر باشد و در عین حال آنقدری بزرگ نباشد که تیتر و مطالب اصلی‌تر را تحت‌الشعاع قرار بدهد. اندازه هر المان را با توجه به میزان اهمیت آن تعیین کنید. سلسله مراتب دیداری را رعایت کنید و دقت کنید اجزای با اهمیت یکسان، هم اندازه باشند.

۷- اندازه

اینفوگرافیک - اینفوگرافیک چیست

عادت کرده‌ایم که اینفوگرافی ها را به صورت پوسترهای بزرگ و عمودی ببینیم. اینفوگرافیک‌هایی در این قالب را هم می‌توانید به راحتی پرینت بگیرید و هم در پست‌های وبلاگ به اشتراک بگذارید. اما هیچ قانونی وجود ندارد که بگوید اینفوگرافیک حتما باید عمودی باشد. اندازه و شکل اینفوگرافیک کاملا به نوع محتوا و محیط به اشتراک گذاری آن بستگی دارد. اگر می‌خواهید آن را در اینستاگرام بگذارید یا به صورت یک کارت پستال چاپش کنید، قالب افقی (landscape) یا مربعی مناسب‌تر است. همچنین می‌توانید چند ورژن از یک اینفوگرافی برای فضاهای مختلف طراحی کنید. مثلا آن را به صورت پست‌های چند تکه شده در بیاورید و در اینستاگرامتان بگذارید.

۷- کیفیت تصویر

اینفوگرافیک - اینفوگرافیک چیست

این موضوع در طراحی عکس- گرافیک‌ها بسیار مهم است. اگر از عکس استفاده می‌کنید دقت داشته باشید که کیفیت ‌آن‌ها پایین نباشد، پیکسل پیکسل و تار نشوند و بیش از حد در یک جهت کش نیایند. اگر از عکس به جای آیکون استفاده می‌کنید لازم نیست کل یک عکس را به کار ببرید. می‌توانید بخش‌های مهم آن را با حاشیه‌های مثلا دایره‌ای شکل کراپ کنید و داخل قاب اینفوگرافیک قرار بدهید. حواستان به کپی رایت عکس‌ها هم باشد! اگر عکس‌ها را به عنوان بک گراند استفاده می‌کنید از خاصیت ترنسپرنت یا کشیدن یک لایه رنگی روی آن‌ها استفاده کنید تا عنوان و سایر متن‌های اینفوگرافیک روی عکس خواناتر باشند. همچنین دقت کنید که اگر عکسی را ترنسپرنت می‌کنید در واقع از اهمیت آن در سلسله مراتب دیداری کم می‌کنید. استفاده از عکس بی کیفیت یکی از خطاهای اینفوگرافیک است. در مقاله نمونه اینفوگرافیک ۱۱ خطا را بیان کرده‌ایم که می‌توانید مطالعه کنید.

۸- آیکون ها

اینفوگرافیک - اینفوگرافیک چیست

وظیفه اصلی آیکون‌ها برقراری تعادل دیداری در اینفوگرافیک است. فرم و استایل آیکون‌هایی که در اینفوگرافیک استفاده می‌کنید از اول تا آخر باید یکسان باشد. به عنوان مثال در ابتدا از آیکون‌های تو خالی و مینیمال دو بعدی و در انتها از آیکون های سه بعدی و رنگی استفاده نکنید. توجه داشته باشید که رنگ آیکون‌ها با رنگ زمینه و متن در تناسب باشد.

مراحل طراحی و ساخت اینفوگرافیک ساده

ساختن یک اینفوگرافیک جذاب ماموریت غیر ممکن نیست. کافی است با در نظر گرفتن چند نکته ساده سعی کنید محتوایی را در این بستر ارائه کنید، که برای مخاطبتان مفید باشد و در واقع ارزشی را ارائه کند. در ادامه سعی می‌کنیم به صورت مختصر درباره مراحل طراحی اینفوگرافیک صحبت کنیم:

شناخت مخاطب هدف، خشت اول برای ساختن اینفوگرافیک مناسب

اینفوگرافیک، همانطور که از نامش پیداست، دو بخش دارد. بخش بصری و گرافیکی و قسمت «اینفو» یا اطلاعاتی که باید برای مخاطب خود فراهم کند. هیچ یک از این دو بخش به تنهایی یک اینفوگرافیک مناسب را نمی‌سازند. برای تهیه اطلاعات مناسب، قدم اول شناخت درست مخاطب است.

طبق گزارشی که هاوراد بیزینس ارائه داده، پنج دسته مخاطب وجود دارد که شناسایی مخاطب هدف شما از میان این گروه‌ها، روی طراحی اینفوگرافیک شما تاثیر مستقیم دارد. این پنج گروه شامل موارد زیر است:

  • تازه‌کارها
  • کسانی که به دنبال اطلاعات عمومی هستند
  • مدیران
  • متخصص‌ها
  • عوامل اجرایی

در واقع باید اینفوگرافیک خود را برای مخاطب هدف خود ایده‌آل‌سازی کنید. کدام یک از دسته‌های بالا خواننده اینفوگرافیک شما خواهند بود؟

برای مثال اگر مخاطب هدف شما متخصص‌ها هستند، احتمالا دوست دارند اعداد بیشتری در اینفوگرافیک طراحی شده ببینند تا بتوانند تحلیل‌های دقیق‌تری داشته باشند. یا مثلا کارمندانی که وظایف اجرایی را برعهده دارند شاید تمایل داشته باشند که کلیات بسیار مهم را به زبان ساده بخوانند. بنابراین اینفوگرافیکی را طراحی کنید که خوراک مناسبی برای مخاطب شما است.

مرحله دوم، جمع آوری اطلاعات مورد نیاز برای ساخت اینفوگرافیک

بعد از آنکه مخاطب خود را به خوبی شناسایی کردید، حال وقت آن است که اطلاعات و محتوای مورد نیاز خود را جمع آوری کنید. اگر اطلاعاتی که استفاده می‌کنید توسط منبع دیگری تهیه شده، حتما نسبت به معتبر بودن آن به مخاطب خود اطمینان خاطر دهید.

وقتی اطلاعات مورد نیاز خود را جمع‌آوری کردید، از خودتان بپرسید که قرار است چه داستانی را با محتوایی که در دست دارید تعریف کنید؟ محتوای جذاب برای مخاطبان اطلاعاتی است که به سادگی قابل درک باشد و بستر روایت به جذاب‌تر شدن هرچه بیشتر اینفوگرافیک شما کمک می‌کند.

مرحله سوم، طراحی مناسب اینفوگرافیک

بعد از آنکه ساختار محتوای ایده‌آل خود را پیدا کردید، وقت طراحی اینفوگرافیک است. برای انجام این کار هم می‌توانید از قالب‌های آماده مختلف استفاده کنید و هم در بستر پاورپینت خودتان اینفوگرافیک جدیدی طراحی کنید. قالب‌های مختلف آماده را با کمی جستجو در اینترنت پیدا می‌کنید که انواع مختلفی دارند.

برای طراحی اینفوگرافیک هم می‌توانید نگاهی به مقاله آموزش طراحی اینفوگرافیک در پاورپینت بیاندازید.

مرحله چهارم، انتشار اینفوگرافیک

هرچه قدر هم که محتوای خوبی تولید کنید، در نهایت اگر آن را در زمان و مکان درست به دست مخاطبتان نرسانید، اتفاق خاصی نخواهد افتاد. بنابراین در مرحله توزیع محتوا باید دقت بسیار زیادی انجام دهید. اینفوگرافیک شما برای کدام یک از شبکه‌های اجتماعی مناسب‌تر است؟ به شکل عکس منتشر شود نتیجه بهتری می‌گیرید یا اگر یک ویدیو برای آن تولید کنید توجه بیشتری را جلب خواهد کرد؟ پاسخ همه این سوال‌ها در شناخت صحیح مخاطب است. برای همین نام مرحله اول طراحی اینفوگرافیک را گذاشتیم خشت اول! چون اگر این خشت را به عنوان معمار کج قرار دهید، تا ثریا این دیوار کج می‌رود.

 

نرم افزارهای طراحی اینفوگرافیک

نرم افزارهای بسیاری برای طراحی اینفوگرافی وجود دارند که می‌توانید از میان آن‌ها متناسب با سطح طراحی گرافیکی که دارید یکی را انتخاب کنید. ساده‌ترین نرم افزاری که می‌توانید انتخاب کنید پاورپوینت است که نسخه‌های جدیدتر آن با امکانات وسیعی که دارند به خوبی به عنوان یک ابزار طراحی اینفوگرافیک عمل می‌کنند. ایلاستریتور و فتوشاپ نیز دو نرم افزار از شرکت ادوبی هستند که می‌توانید برای طراحی به کار ببرید.

اما در ادامه دو سایت که با استفاده از آن‌ها می‌توانید اینفوگرافیک‌های جذابی طراحی کنید را معرفی می‌کنیم:

Canva، راهی آسان برای طراحی اینفوگرافیک

کنوا یکی از سایت‌هایی است که امکان طراحی انواع و اقسام قالب‌های گرافیکی را به آسان‌ترین شکل ممکن فراهم کرده است. این سایت گالری بزرگی از عکس‌ها، طرح‌ها و گریدهای مجانی را در اختیار کاربران قرار می‌دهد. با استفاده از این سایت می‌توانید اینفوگرافیک خود را با استفاده از امکانات مختلفی که در اختیارتان قرار دارد طراحی کرده و آن را با فرمت‌های مختلفی دانلود کنید.

Piktochart، بستر تخصصی طراحی اینفوگرافیک

پیکتوچارت نیز یک سایت آنلاین دیگر است که با استفاده از آن می‌توانید به طراحی اینفوگرافیک بپردازید. فرق این سایت با سایت‌هایی مثل کنوا این است که به صورت تخصصی روی طراحی ایفوگرافیک و طراحی ارائه‌های مختلف تمرکز کرده است. این سایت برای طراحی اینفوگرافیک ۳۵ قالب رایگان دارد. پیکتوچارت به شما اجازه می‌دهد که به آسانی بلوک‌های محتوایی را اضافه/حذف کنید. به‌علاوه، شما می‌توانید در کنار نمودار و نقشه، ویدئو هم در پیکتوچارت اضافه کنید.

برای شناختن سایت‌ها و نرم‎‌افزارهای بیشتر برای طراحی اینفوگرافیک می‌توانید مقاله معرفی ۱۲ نرم‌افزار ساخت اینفوگرافیک را بخوانید.

چگونه از اینفوگرافیک برای بازاریابی بهتر استفاده کنیم؟

اینفوگرافیک‌ها به راحتی توجه مخاطبان را به خود جلب می‌کنند و نکات بسیار مهم را در کوتاه‌ترین زمان ممکن به خوانندگان خود انتقال می‌دهند. اما چگونه می‌توان از آن‌ها بیشترین استفاده ممکن را برد؟ در ادامه چند روش ساده به کارگیری اینفوگرافیک برای اهداف بازاریابی را بررسی می‌کنیم:

استفاده از اینفوگرافیک برای بهینه‌سازی لندینگ پیج‎‌ها

با استفاده از اینفوگرافیک‌های مختلف در صفحات فرود، علاوه بر اینکه می‌توانید اطلاعات مختلف را به بهترین شکل ممکن دسته بندی کنید، با تصویرسازی‌های دقیق‌تر و اضافه کردن رنگ‌های مختلف به صفحه خود، امکان افزایش نرخ تبدیل لیندینگ پیج‌ها نیز را بیشتر می‌کنید.

استفاده از اینفوگرافیک در دوره‌های آنلاین

برگزاری دوره‌های آنلاین مختلف به برندها کمک می‌کند تا خود را به عنوان برندی متخصص در میان مردم معرفی کنند. علاوه بر آن امکان درآمدزایی بیشتر را نیز برای کسب و کارها فراهم می‌کند. برای معرفی بهتر این دوره‌ها و تهیه محتوای دوره می‌توانید از اینفوگرافیک‌های مختلفی کمک بگیرید. اینفوگرافیک خوراک محتوایی بسیار مفید و ساده‌ای است که درک هر موضوعی را برای خوانندگان خود بسیار آسان‌تر می‌کند.

استفاده از اینفوگرافیک برای جذب مخاطب در اینستاگرام

در نهایت همه اینفوگرافیک‌ها در قالب‌های تصویری جذاب به مخاطبان ارائه می‌شوند و چه جایی بهتر از اینستاگرام برای انتشار و استفاده از آن‌ها وجود دارد؟ اینستاگرام شبکه اجتماعی مبتنی بر تصویر است و اینفوگرافیک‌ها یکی از مناسب‌ترین قالب‌های محتوایی برای این شبکه اجتماعی به حساب می‌آیند.

نمونه‌ اینفوگرافیک‌های ایرانی

 دیدن نمونه اینفوگرافیک‌های مختلف امکان ایده‌پردازی‌ بهتر را برایمان فراهم می‌کند. در ادامه چند نمونه اینفوگرافیک ایرانی در موضوعات مختلف را معرفی می‌کنیم:

اینفوگرافیک تجارت الکترونیکی ایران در سال ۹۸

اینفوگرافیکی که مشاهده می‌کنید، گزارش سالانه تجارت الکترونیکی در ایران است. در این اینفوگرافیک از رنگ‌ها و نمودارهای مختلفی برای ارائه آمار دقیق به مخاطبان استفاده شده است. همانطور که در این مقاله هم اشاره شد، انتخاب بستر مناسب برای روایت در طراحی اینفوگرافیک بسیار مهم است. در این طرح اطلاعات به صورت طبقه‌بندی و با روایتی مشخص به مخاطبان ارائه شده.

وضعیت بیماری دیابت

همانطور که مشاهده می‌کنید در این اینفوگرافیک درباره وضعیت بیماری دیابت اطلاعاتی جمع‌آوری شده است. نقطه قوت این طرح، انتخاب قالب درستی است که به سادگی امکان مقایسه وضعیت ایران با آمارهای جهانی را فراهم کرده است.

اینفوگرافیک قوچ و میش لارستان

در این اینفوگرافیک نیز تمام اطلاعاتی که درباره قوچ و میش لارستان مورد نیاز است، به خوبی برای مخاطبان طبقه‌بندی شده است. این اینفوگرافیک از نوع عکس-گرافیک است که در همین مقاله درباره آن صحبت کردیم.

اینفوگرافیک رابطه محیط زیست و حمل و نقل

در اینفوگرافیک رابطه حمل و نقل و محیط زیست، به زبان ساده و با تلفیق مقداری گیمیفیکشن، مخاطبان نتیجه انتخاب الگوی غلط برای استفاده از وسیله‌های حمل و نقل را به وضوح مشاهده می‌کنند.

 

سوالات متداول درباره اینفوگرافیک

اینفوگرافیک چیست؟

اینفوگرافیک نوعی محتوای جذاب است که از ترکیب تصویر و اطلاعات ساخته می‌شود و می‌تواند اطلاعات را به راحتی منتقل کند. در اینفوگرافیک انواع محتوای بصری نظیر عکس، نمودار و … استفاده می‌شود به همین دلیل این نوع محتوا برای اطلاع رسانی بسیار مناسب است.

چگونه اینفوگرافیک بسازیم؟

ابتدا هدف خود را تعیین کنید و سعی کنید مخاطبانتان را بشناسید. سپس اطلاعاتی که می‌خواهید به مخاطبانتان انتقال دهید را مشخص کنید. در انتها با انتخاب قالب مناسب اینفوگرافیک و نرم افزار مناسب کار خود را شروع کنید.

بهترین نرم افزارهای ساخت اینفوگرافیک کدامند؟

Canva ، Piktochart، Easel.ly، Visme، infogram، venngage، adobe spark از بهترین نرم افزارها و پلتفرم‌های ساخت اینفوگرافیک هستند برخی از این نرم افزارها آنلاین و برخی آفلاین هستند. به علاوه بعضی از نرم افزارهای معرفی شده تنها برای متخصصان بوده و برخی دیگر را مبتدیان نیز می‌توانند استفاده کنند.

اینفوگرافیک چند نوع دارد؟

اینفوگرافیک با توجه به نوع اطلاعات و فرمت به چند نوع تقسیم می‌شود. اینفوگرافیک اطلاع رسانی، تایم لاین، فلوچارت، اینفوگرافیک مقایسه‌ای، اینفوگرافیک بر اساس موقعیت، اینفوگرافیک مراتبی، نموداری، تصویری، تشریحی و … از مهمترین انواع اینفوگرافیک هستند.

‫۲۱ دیدگاه ها

  1. با توجه به این که اهمیت محتوای بصری خیلی داره زیاد میشه کار درستیه که در اینفوگرافیکمون از گرافیک بیشتر از متن استفاده کنیم؟

    1. راستش بستگی به مدل اطلاعاتتون داره. اینفوگرافیکی که گرافیک‌های متمایز داشته باشه خب خیلی خوبه اما نباید گرافیک‌ها جوری استفاده بشن که اینفوگرافی شما شلوغ به نظر بیاد. ولی حجم متن هم نباید طولانی و شبیه روزنامه‌دیواری باشه! تا حد امکان متن طولانی به کار نبرید و به‌خصوص اگه واسه محیط وب دارید طراحی می‌کنید، سعی کنید اینفوگرافیکی طراحی کنید که تعاملی باشه.

  2. ما برای استارتاپمون تازگیا یه اینفوگرافیک منتشر کردیم اما اصلا وایرال نشده 🙁 پس چرا میگن قدرت اینفوگرافیک زیاده؟

    1. خانم رضایی عزیز وایرال شدن یا نشدن اینفوگرافیک به خیلی موارد بستگی داره. این چیزهایی که میگم رو بررسی کنید قطعا دلیل وایرال نشدن پیدا میشه:
      ۱- محتوای متنی: متن شما اگه مقدارش زیاد باشه جذاب نیست. هر فکتی رو هم نباید توی اینفوگرافیک بیارید. فکت‌های جذاب و اعداد و ارقام هستن که برای مخاطب جذابن.
      ۲- گرافیک: اینفوگرافیک شما باید با توجه به روانشناسی رنگ و شکل طراحی بشه، منظم باشه، فونتش فونت مناسبی باشه.
      ۳- انتشار: کانال انتشار و توزیع اینفوگرافیک هم مهمه. توی همه شبکه‌های اجتماعیتون باید منتشر کنید و اگر راه‌های انتشار و توزیع دیگه‌ای هم دارید (مثلا سایت اخبار رسمی یا کانال‌های تلگرامی) ازشون کمک بگیرید.

  3. سلام. مرسی از مطلبتون
    اگه داخل یه پستی از اینفوگرافی استفاده کنیم باید کلمه کلیدی هم داخل اینفوگرافی بذاریم؟

    1. سلام. خوبه که در عنوان‌ اصلی اینفوگرافیک و عنوان‌های فرعی به کار ببرید تا مخاطب با یک نگاه متوجه ارتباط سرچی که کرده با اینفوگرافیک شما بشه. در هر پلتفرمی هم که اینفوگرافیک رو منتشر می‌کنید، در متن جایگزین عکس (alt tag) هم حتما کلمات کلیدی رو ذکر کنید.

  4. آها متوجه شدم
    الان اینفوگرافی رو تنهایی میشه پست کنم به عنوان پست جدا تو بلاگ؟
    یا باید حتما توی یه پست با متن باشه؟

    1. هردو مدل رو می‌تونید استفاده کنید. فقط باید دقت کنید که هر اینفوگرافیکی روی سایت می‌ذارید حتما alt tag و عنوان پست داشته باشه

  5. سلام
    فعالیت بنده در زمینه حقوقی می باشد و به راهنمایی تان در زمینه اینفوگرافیک نیازمندم
    اگر ممکنه تماس بگیرید تا در ایمیل پاسخ دهید
    ممنون تشکر
    ۰۹۱۲۲۴۰۶۳۶۸
    mirkazemivakil@gmail.com

  6. سلام
    ممنون از اطلاعات جامعتون
    برای منی که مبتدی هستم بهتره از کدوم نرم افزار استفاده کنم؟ البته ساخت اینفوگرافیک ها رو برای سازمان میخوام

    1. سلام
      می‌تونید در دوره‌های «ساخت اینفوگرافیک با پاورپوینت» یا «ساخت اینفوگرافیک با ایلاستریتور» شرکت کنید و هرکدوم رو مایل هستید به صورت حرفه‌ای و اصولی یاد بگیرید. برای سازمان احتمالا پاورپوینت بیشتر به کار شما بیاد چون که می‌تونید ازش برای طراحی گزارش سازمانی هم استفاده کنید.

  7. بزرگترین مشکل سایت های انلاین طراحی اینفوگرافیک اینه که ما نمیتوانیم از فونت های گوناگون فارسی استفاده کنیم. چه راه حلی پیشنهاد میکنید؟

    1. قالب رو دانلود کنید و با استفاده از نرم افزارهایی مثل فتوشاپ و ایلاستریتور ادیتش کنید

  8. سلام سرکار خانم شاطرزاده
    می بخشید سفارش طراحی اینفوگرافیک قبول می کنید؟
    قیمت تقریبی رو هم می خواستم بدونم؟
    با سپاس

  9. با سلام برای پایان نامه ام یک اینفوگرافی یک صفحه ای لازم دارم لطفا راهنمایی بفرمایید . البته پاورپوینت ارائه را دارم ولی اینکه چطوری تویک صفحه اینفوگرافی بشه تهیه کرد موندم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن