کتاب راهنمای کاربردی دیتاژورنالیسم
«دموکراسی در تاریکی میمیرد». این شعاریست که از چند سال پیش بر پیشانی روزنامهی «واشنگتن پست» حک شده است. شعاری که نقش روزنامهها و رسانهها را در عصر جدید، به ما یادآوری میکند. دیری نپایید که در ایران هم، همچون سایر نقاط جهان، مطبوعات معنایی بسیار فراتر پیدا کردند و نقشهای پررنگی در انقلاب مشروطه و ملی شدن صنعت نفت بازی کردند. مطبوعات تبدیل شدند به چراغی که قرار بود تاریکی را روشن کند. همین چراغ است که امروز در دست انبوهی از جوانان تحصیلکرده و خوشفکر ایرانی است. کسانی که علیرغم تمام موانع، در نشریات، روزنامهها، سایتها یا شبکههای اجتماعیشان به دنبال آگاهیبخشی و انتشار روشنایی هستند.
«روزنامهنگاری دادهمحور» یا «دیتا ژورنالیسم»، گونهای از روزنامهنگاری است که تلاش میکند با اتکا بر دادههای عددی، صحتسنجی و حقیقتیابی وقایع را دقیقتر کند. ست گودین، نویسندهی کتابهای مشهور در حوزهی بازاریابی میگوید: «هر چیزی را که اندازهگیری کنید، بهتر میشود»! این جمله که در ضرورت اندازهگیری بیان شده است، ناخودآگاه مسئلهی مهمتری را به ما یادآوری میکند: «قابل اندازهگیری بودن»!
کسانی که با شفافیت و پاسخگویی بیگانهاند، ترجیح میدهند همواره عملکردشان غیر قابلاندازهگیری باشد. همیشه بتوانند با جملات کیفی و مبهم، خود را حق به جانب نشان بدهند. در طرف مقابل، این کمیتها، عددها و دادهها هستند که میتوانند امکان سنجش هر حرکتی را فراهم کنند.
این یک واقعیت است که اگر کسی بخواهد، با عدد و آمار هم میتواند دروغ بگوید، اما واقعیت مهمتر این است که وقتی پای عدد و رقم مطرح باشد، دروغ گفتن سختتر است و راحتتر میتوان گزارهها را صحتسنجی کرد تا دروغ و راست از هم جدا شوند.
این کتاب به کمک جمعی از نویسندگان آماده شده است و در حال کامل شدن و بهبود است. در صورتی که خطاهای نگارشی یا علمی در آن مشاهده کردید یا پیشنهادی برای بهبود آن دارید، از طریق ایمیل info@infogramacademy.com با ما درمیان بگذارید.
دانلود راهنمای کاربردی دیتا ژورنالیسم